Onderhoud en tips
Onderhoud van je meubelen.
​
Op deze pagina vind je informatie en tips om jouw meubels zo mooi mogelijk te houden.
Als winkel streven wij er naar een duurzaam product te leveren wat aan de gebruikseisen voldoet. Desalniettemin, elk meubel dat gebruikt wordt is aan slijtage onderhevig. Dat betekent dat het meubel niet als nieuw blijft. De levensduur is afhankelijk van het onderhoud en de intensiteit van het gebruik. Wij gaat uit van normaal gebruik, dat wil zeggen dat de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats gebruikt worden en dat er niet op de bank gesprongen wordt etc. Ook de samenstelling van uw gezin, bijvoorbeeld kinderen en huisdieren, zijn van grote invloed op de levensduur. Onderhoud van uw zitmeubel betekent regelmatig licht stofzuigen (op de laagste stand) en vlekken direct verwijderen.
Zitcomfort
Het comfort van het zitmeubel wordt mede bepaald door de samenstelling van de materialen die gebruikt worden voor de vulling. Vaak wordt voor deze vulling foam gebruikt. De meest gebruikte foam soorten zijn polyether en koudschuim. Een eigenschap hiervan is dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel wat harder aanvoelt. De hardheid daalt normaal met 15 tot 20% binnen 6 maanden, om zich dan te stabiliseren. Polyether en koudschuim zijn er in verschillende soortelijke gewichten (dichtheid) en hardheden (comfort). Deze combinatie bepaalt de kwaliteit van het schuim. Het is aan te bevelen alle zitvlakken/elementen gelijkmatig te gebruiken om verschil in hardheid en plooivorming te minimaliseren. Met betrekking tot lossen zit- of rugkussens is het noodzakelijk de kussens regelmatig op te schudden, te keren en van plaats te verwisselen om het volume hiervan te behouden.
Verkleuring
Meubels zijn niet alleen onderhevig aan slijtage, maar staan ook bloot aan zonlicht dat verkleuring tot gevolg kan hebben. Zo kunnen katoenen en bedrukte stoffen naar verloop van tijd wat valer worden. Het is dus aan te bevelen uw meubels te beschermen tegen direct zonlicht. Synthetische stoffen zijn hier minder gevoelig voor. Velours stoffen hebben als eigenschap dat ze door lichtinval anders kleuren. Hierdoor kunnen verschillende delen van het meubel anders kleuren of ogen. Dit is echter geen productiefout.
Plooivorming bekleding
Voor wat betreft de bekleding is er veel verschil in soorten stoffen. Naargelang de vezels die in de garens gebruikt worden en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de stof minder of meer plooien gaat vertonen naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel afneemt. Plooien zijn hierdoor een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zitcomfort heeft bereikt.
Pillen
Plat weefsel heeft als normaal verschijnsel dat deze kan pillen. Dit kan ontstaan door loslaten van kleine vezel deeltje of vreemde vezels van kleding die samen klitten tijdens het gebruik. Deze pilling kunt u met een pilling-scheerapparaatje verwijderen.
Vlekken
De droom van een ieder die een nieuwe bank, zithoek of relaxfauteuil koopt, is een vlekkeloos lange levensduur. Helaas blijkt dit maar al te vaak ook echt een droom te zijn. Een vlek die niet meer te verwijderen is, blijft een ergernis voor zowel de bezitter van het meubel als de leverancier. Immers, de klant is niet meer gelukkig met zijn aankoop en ontevreden klanten komen niet vaak meer terug. Dan biedt Iprotect de ultieme oplossing voor alle zitmeubelen gestoffeerd met meubelstof. Jarenlange bescherming tegen snel indringen van vuil en vloeistof, gecombineerd met de professionele ondersteuning op het moment dat het even niet lukt om een vlek zelf te verwijderen. Meer weten? Klik hier!